Skip to main content

AlecTED Takımımız Başarılarıyla Ülkemizi Temsil Ediyor!

Tarih:  Date

ALECTED TAKIMIMIZ BAŞARILARIYLA ÜLKEMİZİ TEMSİL EDİYOR!

Shell’in düzenlemiş olduğu “Tracking and Reducing CO2 Emissions from Vehicles” konulu yarışmada, Üniversitemiz öğrencilerinin oluşturmuş olduğu AlecTED’in, Avrupa - Afrika bölgelerinde 1. olduğunu ve tek Türk takım olarak dünya finalinde Ülkemizi, bölgemizi ve Üniversitemizi temsil edeceğini duyurmaktan gurur duyuyoruz. 

AlecTED, TED Üniversitesi Alternatif Enerjili Araç Takımı, 2018 yılında TEDÜ Öğrencileri tarafından kuruldu. Kurulduğu günden itibaren daha yeşil bir gelecek yaratma misyonuyla hareket eden ve büyük bir özveriyle çalışan Takımımız, “Shell Eco-Marathon Yarışması”na hazırlanıyor. Güncel üye sayısı 45 olan AlecTED, pandemi koşulları sebebiyle online olarak düzenlenen yarışlarda 19 kişilik bir ekip ile yarışmaktadır.

“Shell Eco-Marathon Yarışması”nın ilk adımı olan “Pitch the Future”, Shell’in bu sene başlattığı, Dünya enerji problemlerine çözüm arayan bir proje yarışmasıdır. Bu yarışmaya dünyanın farklı yerlerinden (Avrupa ve Afrika, Asya ve Orta Doğu, Kuzey ve Güney Amerika bölgeleri)  katılan takımlara 4 temel konuda proje sunma olanağı sağlandı. Shell ve partner şirketlerin yetkililerinin oluşturduğu bir komite, projeleri yaratıcılık, uygulanabilirlik, girişimcilik ve pratiklik gibi konularda değerlendirdi.

Yarışmaya katılan AlecTED Takımımız, karbondioksit salınımını minimuma indiren ve sürücüye geri bildirim veren bir proje geliştirdi. Proje kapsamında yolcu aracı, konum bilgisini, trafik bilgisini, hava ve yol şartlarını diğer araçlara aktarabilecek. Birbirleriyle iletişim ve bilgi aktarımı yapan araçlar sürtünme kuvvetini optimize edecek şekilde kendi aralarında dizilerek bir topluluk oluşturacaklar. Böylelikle trafikte sıkışıklık, araçların trafikte geçirdiği zaman, dolayısıyla da karbondioksit salınımı minimuma indirgenmiş olacak. Karbondioksit salınım miktarı ve trafikteki en yakın topluluğun uzaklığı gibi verilerin sürücüye bildirilmesi için ise yapay zeka tabanlı mobil uygulama tasarlandı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda takımımız öğrencilerinden Murat Mert Caferoğlu, Cansu Ergürbüz, Erkin Yavuz, Mehmet Demir, Rodi Behram Tarhan, Kenan Mert Demirel, Mihral Apaydın, Muhammet Fatih Kaya ve Oğuz Baran Gündoğmuş, “Araçlarda Karbondioksit Emisyonunun İzlenmesi ve Azaltılması” kategorisinde Avrupa-Afrika bölgesinde birinci oldu. Takımımız, projelerini Microsoft ve Shell gibi, endüstrinin ileri gelenlerinden oluşan jüriye sunma hakkı kazandı. 19 Kasım 2020 Perşembe günü gerçekleşecek dünya finalinde bölgemizi ve ülkemizi temsil edecek tek Türk takım olma özelliğine sahip Takımımızı kutluyor, başarılar diliyoruz.