Semantic, Linked ve Big Data

Tarih:

Konum:  B141

Prof. Dr. Erdoğan Doğdu

Web, son 25 yılda büyüyerek milyarlarca sayfaya ulaştı ve temelde halen insan gözüne hitap etmektedir. Web’de kolayca okuma yapıyoruz ve dolaşıyoruz, fakat bilgisayarlar (arama motorları) için bu saman yığınında istenen doğru bilgiye ulaşmak oldukça zordur, çünkü web’deki çoğu bilgi yapısal olmayan verilerden oluşmaktadır. Semantik Web, bu okunabilir web’deki bilginin daha formel bir şekilde de tanımlı olduğu gelecek nesil web’dir, ve bu bilgisayar ve yazılımların bu veri web’ini daha anlamsal olarak kullanabilmelerini sağlayacaktır. Konuşmamın ilk bölümünde semantik web ve ilgili teknolojiler ile bu teknolojinin mevcut dokümanlar web’ini nasıl veri web’ine dönüştürdüğü hakkında konuşacağım. Şu anda semantik Web vizyonunu güçlü bir şekilde ortaya çıkaran projelerden birisi Linked Data’dır. Bu ifade daha çok otomatik olarak ve semantik Web kullanılarak oluşturulan, milyarlarca sayıda bilgi parçaları içeren, çok büyük yapısal veri kümelerine referans vermektedir. Linked Data pekçok uygulamada ve araştırma projesinde kullanılmaktadır. Örneğin, soru cevaplama, açık bilgi çıkarımı ve diğerleri. Konuşmamın ikinci bölümünde Linked Data üzerine araştırmalarımız, ve Linked Data’yı farklı öğrenme görevlerinde nasıl kullandığımız hakkında konuşacağım. Gelecek Web, İnternet üzerinden bağlı her türlü makina ve cihazı içerecek ve buna kısaca Nesnelerin İnterneti (IoT) denmektedir. Konuşmamın son bölümünde endüstri işbirliği ile geliştirdiğimiz bir IoT platformu üzerine konuşacağım. Bu platform semantik Web, büyük veri, ve makina öğrenme prensipleri üzerine kurgulanmaktadır.

Bio

Dr. Erdoğan Doğdu, yüksek lisans ve doktora derecelerini Case Western Reserve Üniversitesi’nden (Cleveland, USA) 1992 ve 1998 yıllarında bilgisayar bilimleri dalında ve lisans derecesini 1987’de bilgisayar bilimleri ve mühendisliği alanında Hacettepe Üniversitesi’nden aldı. 2001 ve 2004 yılları arasında Georgia State Üniversitesi’nde (Atlanta, ABD) Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2004 yılından beri TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Dr. Doğdu’nun araştırma konuları arasında veritabanı sistemleri, semantik web, web bilgi sistemleri ve büyük veri analitiği bulunmaktadır.